Ovaj mehanizam uveden je u cilju efikasne odbrane od zlonamernih aktivnosti.

Mehanizam zahteva da se pre željene akcije unese tačan rezultat prikazane operacije.

10 + 243265 =
Registar nacionalnog Internet domena Srbije
08:45 (CET) - 03. 09. 2015.

WhoIs upit

Unesite naziv željenog domena i proverite da li je slobodan

Želim da registrujem domen

Spisak ovlašćenih registara

Whois

Šta je WHOIS?

"Ko je ko", to jest "Who is who", je web servis koji vam omogućava da saznate ko je vlasnik nekog internet domena. Takođe, taj servis služi i za proveru da li je neki internet domen slobodan, ukoliko želite da ga registrujete za sebe ili svoju firmu.

Za domaće internet domene, sa .RS na kraju, proveru da li je neki domen slobodan ili ko ga je već registrovao možete da obavite na sajtu RNIDS-a, preko servisa WHOIS. Ova WHOIS baza je javno dostupna baza podataka o korisnicima .RS domena registrovanih u okviru rsTLD registra, koji je centralna baza podataka o .RS domenima kojom upravlja RNIDS.

Korisne napomene:

Imajte u vidu da nazivi internet domena (bar za sada) ne mogu da sadrže domaće slovne znake (š, č, ć, đ, ž), kao ni znake interpunkcije (osim crtice "-"). Dakle, naziv .RS domena može da sadrži brojeve (0-9) i slova engleskog alfabeta (a-z) kao i znak "-". Naziv domena ne sme da počinje ili da se završava sa "-", niti da ima dve uzastopne crtice. Mala i velika slova su potpuno ravnopravna, što znači da je nebitno da li internet adresu kucate malim ili velikim slovima.

Naziv internet domena može da ima najmanje dva znaka, a maksimalno 63 znaka. Međutim, suviše dugačak naziv domena nije praktičan, jer se teško pamti i velika je verovatnoća da će doći do greške prilikom kucanja naziva domena. U praksi se smatra da naziv internet domena ne treba da ima više od 20 karaktera.

Za međunarodne internet domene, proveru da li su slobodni ili zauzeti možete da obavite na sajtu InterNIC, na adresi www.internic.net/whois.html.

Prednost .RS domena je upravo u tome što je veliki broj Vama potencijalno zanimljivih pojmova odavno zauzet na međunarodnim internet domenima (.COM, .ORG, .NET...). Odabirom .RS domena istovremeno i geografski određujete teritoriju za koju je vaš internet sajt prevashodno namenjen. To je bitno za internet pretraživače, kao što je www.google.com, kada imaju upit korisnika koji traži upravo internet sajt sa sadržajem iz Srbije.

87208

.rs domena

REGISTRUJTE I VI SVOJ DOMEN!

2934

.СРБ domena

REGISTRUJTE I VI SVOJ DOMEN!

© 2006-2015. RNIDS - info@rnids.rs